MALAM LAILATULQADAR
Pesan junjungan besar nabi Muhammad S.A.W adalah malam lailatulqadar berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir (malam ganjil) bulan Ramdhan. Alim ulama' rahimahullah menyebutkan beberapa tanda berhubung dengan malam lailatul qadar. 

Pertama : Orang yang menemui malam lailatulqadar, ia melihat nur yang terang benderang di segala tempat, hatta segala ceruk yang gelap gelita. 

Kedua : Ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari malaikat. 

Ketiga : Ia melihat segala benda (termasuk pokok) rebah sujud. 

Keempat : Doa dimakbulkan.

Petua Iman Al-Ghazali mengetahui tanda-tanda malam Lailatulqadar : Jika awal Ramadhan jatuh pada hari : Ahad atau Rabu : Malam lailatulqadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadhan. Isnin : Malam lailatulqadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadhan. Selasa atau Jumaat : Malam lailatulqadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadhan. Khamis : Malam lailatulqadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadhan. Sabtu : Malam lailatulqadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadhan. Kata Sheikh Abu Hassan bahawa dia mula baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan malam lailatulqadar pada malam yang tepat mengikut petua Imam al-Ghazali. Walaubagaimanapun, jangnlah ibadat pada malam ini sahaja, carilah malam lailatulqadar pada malam-malam ganjil yang lain juga.

Comments