Next Projek Tanam Labu

Pokok labu manis adalah pokok menjalar yang mempunyai sulur paut.  Ia biasanya merayap di atas tanah. Jika terdapat pancang yang boleh dipanjat pokok labu akan memanjat menggunakan sulur paut.  Oleh kerana pokok ini pokok merayap, ia memerlukan kawasan yang luas.  Bagaimanapun saya pernah melihat orang menanam labu manis di dalam pasu besar.  Pokok labu yang ditanam boleh dituai pucuknya untuk sayur, bunga yang mekar untuk ulam dan salad dan buah untuk dimasak.  Labu manis enak dibuat sayur lemak, cucur, dan sekaya.
Buah labu manis mempunyai banyak khasiat.  Antara khasiat dalam labu termasuk tenaga, protein, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, zat besi, natrium, kalium, beta karotina, vitamin B1, vitamin B2, Niasin dan vitamin C.

Pokok labu manis memerlukan cahaya matahari dan nutrien yang banyak.  Semai di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari secara terus.  Gaulkan tanah dengan baja organik seeloknya satu minggu sebelum menyemai.

Menyemai
Semai benih labu terus di dalam tanah.  Semah benih sedalam 2.5 cm (1 inci).  Letakkan benih secara menegak dengan bahagian tajam di sebelah bawah.  Letakkan 2 atau 3 biji benih dalam satu lubanng.  Jarakkan antara benih sepanjang 1 hingga 2 m dalam semua arah.  Benih labu manis akan bercambah dalam masa 6 hingga 10 hari.  Kemudian kerat anak pokok yang lemah.  Tinggalkan anak pokok yang paling besar.


Sekiranya kawasan anda terdapat semut api (semut gatal), serangga tersebut mungkin akan memakan benih yang anda semai.  Elok semai di dalam bekas semaian terlebih dahulu.  Apabila anak pokok mempunyai 2 set daun baru dan akar memenuhi bekas semaian, alih anak pokok ke atas tanah.

Merumput
Merumput di peringkat awal pertumbuhan anak pokok labu manis.  Apabila ia telah membesar, daun pokok labu yang besar akan menghalan rumpai dari tumbuh subur.

Menyiram
Pokok labu manis memerlukan air yang banyak.  Siram setiap hari di musim kering.

Membaja
Pokok labu manis memerlukan nutrien yang banyak terutamanya nitrogen.  Tambah baja 2 minggu selepas menyemai dan kemudian setiap 3 minggu.

Mendebunga
Bunga jantan dan bunga betina labu manis adalah berasingan.  Anda mungin perlu menjalankan pendebungaan secara manual.  Bunga betina yang tidak didebunga akan luruh.  Ketika buna betina sedang mekar, sentuh potongan stamen yang mengandungi debunga dari bunga jantan ke stigma bunga bebtina.  Kemudian ikat kelopak bunga betina untuk mengelakkan lalat buah bertelur di dalam bunga dan merosakkan buah labu manis.  Lihat posting tentang pendebungaan labu manis.


Memangkas (Pruning)
Potong batang pucuk labu 2 helai daun dari buah muda untuk mempastikan nutrien yang terhasil dihantar ke buah labu sepenuhnya.  Ini juga menjadikan pokok labu tumbuh merimbun.


Buah labu dari pokok yang sama kelihatan berbeza kerana didebunga dari bunga jantan pokok yang berbeza.
Menuai
Tuai buah setelah pokok kelihatan tua dan hampir kering.  Anda juga boleh tuai pucuk disepanjang pokok hidup subur untuk dimasak sebagai sayur dan bunga labu manis juga enak dibuat salad.

Comments

Post a Comment